neděle 11. dubna 2010

Nejznámější památky USA

Socha Svobody

Socha Svobody, anglicky Statue of Liberty (plným názvem Liberty Enlightening the World), je socha stojící na Ostrově svobody u New Yorku v USA. Ačkoliv by katastrálně měl náležet do Hudson County, New Jersey, od roku 1664 je Ostrov svobody součástí New Yorku. Socha je vysoká 46 metrů, spolu s 47 metrovým podstavcem je tedy vrchol pochodně ve výšce 93 metrů nad zemí. Sochá váží 205 tun, v obvodu má 10,6 metru, ústa mají šířku 91 cm. Pravá paže, držící pochodeň, je dlouhá 12,8 metrů; jen ukazováček je dlouhý 2,4 metru. U nohou Svobody leží rozťatá pouta tyranie. V levé ruce drží socha desky představující vyhlášení nezávislosti - je na nich nápis JULY IV MDCCLXXVI (4. července 1776, den vyhlášení Deklarace nezávislosti). I její koruna se sedmi paprsky je symbolem svobody, kterou má vyzařovat přes sem moří do sedmi kontinentů.

Grand Canyon National Park

Národní park Grand Canyon je státem chráněné území. Tento národní park, jehož převážnou část tvoří Velký kaňon (Grand Canyon), byl založen v roce 1919. Rozkládá se na celkové ploše cca 4900 km2 v okresech Coconino a Mohave v Arizoně. Patří mezi nejúchvatnější přírodní výtvory na naší planetě a vyhledávají ho turisté z celého světa.

Yellowstonský národní park

Yellowstonský národní park se rozkládá na severozápadě státu Wyoming (91 % parku). Rozprostírá se na území o rozloze 8987 km2 na území Skalnatých hor. Je nejstarším národním parkem na světě. Byl založen v roce 1872 prezidentem USA Ulyssem Simpsonem Grantem, který se zaměřil na ochranu přírodního bohatství. Nachází se zde okolo 110 vodopádů a velké množství horských pramenů, bublajících bahnitých jam, horských jezer, kaňonů, erodovaných lávových proudů a gejzírů. Nejznámějším gejzírem je Old Faithful, jenž tryská průměrně po 64,5 minutách do výšky 40 metrů, maximálně pak až do výšky 56 metrů. Takto vytryskuje asi 120 let. Park získal jméno podle řeky Yellowstone, která protéká tímto územím a jejíž břehy lemují vysoké žluté skály.

Národní památník Mount Rushmore

Oficiální název Mount Rushmore National Memorial , většinou jen zkráceně Mount Rushmore, je název obrovské sochy, která se nachází poblíž amerického města Keyston v Jižní Dakotě. Socha byla vytesána přímo do žulového masivu v letech 1927 - 1941 a zobrazuje hlavy čtyř významných amerických prezidentů: George Washingtona (1732 - 1799), Thomase Jeffersona (1743 - 1826), Theodora Roosevelta (1858 - 1919) a Abrahama Lincolna (1809 - 1865). Veškerá plocha památníku zabírá 5,17 km2 a nachází se v nadmořské výšce 1745 m. Každoročně jej navštíví okolo dvou milionů návštěvníků.

Alcatraz

Alcatraz je ostrov, ležící uprostřed San Franciské zátoky. Na ostrově byla od roku 1850 umístěna pevnost, později byl znám především jako sídlo přísně střežené věznice (1934 - 1963). Dnes je ostrov chráněn jako historická památka. Nachází se zde kromě věžnice také zbytky opevnění, nejdéle provozovaná maják na západním pobřeží USA a kolonie mořských ptáků. Věznice střežila jedny z nejnámějších amerických zločinců z poloviny 20. let. Ministerstvo Spravedlnosti USA založilo toto nápravné zařízení k uvěznění nejnebezpečnějších zločinů. Zřejmě nejznámějším vězněm vůbec byl gangster Al "Scarface" Capone, který zde strávil 4,5 roku.

Golden Gate

Most Golden Gate (Zlatá brána) je jeden z nejdelších a neznámějších visutých mostů na světě. Překonává stejnojmennou úžinu u ústí Sanfranciské zátoky do Tichého oceánu a spojuje tak San Francisco na jižním poloostrově s okresem Marin na severním. Není jen dopravní komunikací, ale i symbolem města San Francisca a turistickou atrakcí. O jeho stavbě bylo rozhodnuto v roce 1930 a byla zahájena 5. ledna 1933. Do provozu byl slavnostně uveden 27. května 1937 po pěší a o den později pro automobily. Tehdy byl nejdelší na světě. Most je natřen oranžovou barvou, která zlepšuje jeho viditelnost pro lodě při častých mlhách v oblasti. Při mhlavém počasí se však oranžová barva rozkládá a znečišťuje životní prostředí. Proto musely být části mostu přetřeny našedo. Říká se, že most Golden Gate musí pracovníci barvit každý den, ale jenom při dobrým počasí. Pracuje na tom speciální tým natěračů - natřít ho znovu trvá asi rok a pak se musí začít znovu.

Yosemitský národní park

Yosemite National Park, česky též Yosemity (pomnož.), je národní park, který se rozkládá v okresech Tuolumne, Mariposa a Madera na východě střední Kalifornie na ploše 3081 km2 v horách Sierry Nevady. Tento přírodní park, jenž byl za národní prohlášen již v roce 1890 a v roce 1984 uznán za Světové dědictví, navštíví každoročně přes 3,5 milionu turistů, z nichž většina omezí návštěvu na 18 km2 Yosemitského údolí podél řeky Merced. Kolm ní se rozkládají skaliska, z nichž padá nejvyšší vodopád v Severní Americe, Yosemitský vodopád (v létě suchý). Za návštěvu určitě stojí též monumentální 1450 metrů vysoký žulový útvar zvaný Half Dome a pod ním se nacházející vodopády Vernal a nevada. Yosemitský národní park je světově proslulý svými velkolepými žulovými skalisky, vodopády, sekvojovými lesy a biologickou diverzitou. Ikdyž nebyl prvním národním parkem, měl a má mimořádný význam ve vývoji idey národních parků, a to zejména díky práci lidí jako John Muir a Galen Clark. Yosemite je jedna z největších a nejsouvislejších neporušených přírodních oblastí v Sierra Nevadě a park chrání celou škálu rostlin a živočichů.


Žádné komentáře:

Okomentovat